Przejdź do treści
head_1
Banner SP Skrudzina
Przejdź do stopki

Pączek za przysiady

Pączek za przysiady

Treść

Dzisiaj Samorząd Uczniowski zorganizował akcję pączek za przysiady. Nie brakowało chętnych. Wszystkie wypieki rozeszły się jak świeże bułeczki.

Czy wiecie, że:

Ostatni czwartek przed Środą Popielcową w Polsce to czas, w którym rządzą pączki i faworki. Rzymianie obchodzili swój tłusty dzień by uczcić koniec zimy i rychłe nadejście wiosny. Zwyczaj ten jest jednak dużo starszy. Pierwsze wzmianki pochodzą od badaczy, którzy opisali zwyczaje plemion pogańskich dzisiejszej Europy. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Tradycja smażenia pączków wywodzi się najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu lub, jak podają inne źródła, Bliskiego Wschodu. To właśnie w kuchni arabskiej pączek po raz pierwszy stał się słodki. W Polsce zadomowiły się w XV wieku jako niezbyt foremne bułki zrobione z mąki chlebowej, faszerowane słoniną i smażone na smalcu, po czym popijane wódką. Trzeba było porządnie się najeść i wybawić przed 40 dniowym postem. XVIII wiek przyniósł pączki lżejsze, słodsze i okrągłe. Gospodynie ukrywały w nich migdały, których znalezienie zwiastowało szczęście.
Koniec karnawału w większości krajów oznacza świętowanie pełne kalorii. We Francji obchodzone jest święto Mardi Gras, czyli tłusty wtorek. Tego dnia jada się malutkie pączki zwane beignets, gofry i naleśniki z likierem pomarańczowym – crepes suzette. Szwedzi w ostatnią niedzielę karnawału pieką semle - drożdżowe bułeczki, które nadziewają marcepanem i bitą śmietaną. Z kolei w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Kanadzie i Nowej Zelandii świętuje się naleśnikowy wtorek, a oprócz zajadania się stosami placków ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami, urządza się także konkursy podrzucania naleśników… w biegu.
Tekst na podstawie: naszeszlaki.pl, wszystkiegoslodkiego.pl.
175907